- W misce wymieszaj migdały i dwa rodzaje mąki. Następnie dodaj starte masło, jajka, pokrojony w drobną kostkę ser lazur, żurawinę, oregano, sól i zagnieć ciasto.
- Z gotowego ciasta uformuj dwa wałki dowolnej grubości.
- Gotowe wałki schłodź w lodówce.
- Po wyciągnięciu wałków z lodówki, pokrój je w plastry o grubości około 0,5 cm.
- Na koniec wsadź je do piekarnika i piecz w 160 stopniach przez 25 minut.
Sposób wykonania tapenady:
- Pomidory, oliwki, kapary odcedź z zalewy.
- Dodaj czosnek.
- Wszystkie składniki miksuj blenderem na pastę.
- Na końcu dopraw do smaku solą oraz dodaj posiekaną bazylię.
Sposób układania dania:
- Na upieczone ciastka nałóż tapenadę.
- A następnie udekoruj szynką parmeńską i pomidorkami koktajlowymi.
Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: miski, szklanka, blender, waga, nóż, łyżki, blacha do pieczenia, pergamin
Składniki:
- 1 szklanka migdałów mielonych
- ½ szklanki mąki gryczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 szt. jajka
- 100 g sera lazur
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 80 g suszonej żurawiny
- sól do smaku
Składniki tapenady:
- 100 g suszonych pomidorów w oleju
- 100 g czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 80 g kaparów
- 1 łyżka świeżej siekanej bazylii
- sól do smaku

Smakuje idealnie z winem musująca gruszka z Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments