1. W misce wymieszaj migdały i dwa rodzaje mąki. Następnie dodaj starte masło, jajka, pokrojony w drobną kostkę ser lazur, żurawinę, oregano, sól i zagnieć ciasto.
  2. Z gotowego ciasta uformuj dwa wałki dowolnej grubości.  
  3. Gotowe wałki schłodź w lodówce. 
  4. Po wyciągnięciu wałków z lodówki, pokrój je w plastry o grubości około 0,5 cm. 
  5. Na koniec wsadź je do piekarnika i piecz w 160 stopniach przez 25 minut. 

 

Sposób wykonania tapenady:  

  1. Pomidory, oliwki, kapary odcedź z zalewy.  
  2. Dodaj czosnek. 
  3. Wszystkie składniki miksuj blenderem na pastę. 
  4. Na końcu dopraw do smaku solą oraz dodaj posiekaną bazylię. 

 

Sposób układania dania: 

  1. Na upieczone ciastka nałóż tapenadę. 
  2. A następnie udekoruj szynką parmeńską i pomidorkami koktajlowymi. 

Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: miski, szklanka, blender, waga, nóż, łyżki, blacha do pieczenia, pergamin

Składniki:

  • 1 szklanka migdałów mielonych 
  • ½ szklanki mąki gryczanej 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 200 g masła 
  • 2 szt. jajka  
  • 100 g sera lazur  
  • 1 łyżeczka suszonego oregano   
  • 80 g suszonej żurawiny  
  • sól do smaku 

 

Składniki tapenady: 

  • 100 g suszonych pomidorów w oleju  
  • 100 g czarnych oliwek 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 80 g kaparów 
  • 1 łyżka świeżej siekanej bazylii 
  • sól do smaku 

 

 

Smakuje idealnie z winem musująca gruszka z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved