Sposób przygotowania:

  1. Maślankę lub kefir podgrzej do temp. 37 stopni C, pokrusz drożdże.
  2. Dodaj cukier i wymieszaj, a następnie odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
  3. Mąki połącz z solą, dodaj wyrośnięty rozczyn z maślanki i drożdży, kwas z kiszonej kapusty, posiekaną kapustę oraz olej i wyrabiaj ciasto przez około 5 minut.
  4. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
  5. Przygotuj foremkę na chleb np. blaszkę keksówkę i wysmaruj ją olejem.
  6. Po pół godziny przegnieć ciasto i uformuj chleb, a następnie przełóż go do formy i odstaw ponownie do wyrośnięcia na 15 minut.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
  8. Chleb przed pieczenie posyp na górze mąką, przykryj folią aluminiową i piecz przez około 20 minut bez termoobiegu. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze przez około 15 minut.

Czas przygotowania: ok. 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: foremka keksówka, miska, garnek, łyżki, nóż.

Składniki:

• 350 g mąki pszennej typ 750
• 40 g świeżych drożdży
• 300 g maślanki lub kefiru
• 150 g mąki orkiszowej
• 1 łyżeczka cukru
• 1 i ½ łyżeczki soli
• 3 łyżki kwasu z kiszonej kapusty
• 100 g posiekanej kiszonej kapusty
• 40 g oleju + do wysmarowania formy

 

Smakuje idealnie z winem wiśniowym z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved