Sposób przygotowania:
- Maślankę lub kefir podgrzej do temp. 37 stopni C, pokrusz drożdże.
- Dodaj cukier i wymieszaj, a następnie odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
- Mąki połącz z solą, dodaj wyrośnięty rozczyn z maślanki i drożdży, kwas z kiszonej kapusty, posiekaną kapustę oraz olej i wyrabiaj ciasto przez około 5 minut.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
- Przygotuj foremkę na chleb np. blaszkę keksówkę i wysmaruj ją olejem.
- Po pół godziny przegnieć ciasto i uformuj chleb, a następnie przełóż go do formy i odstaw ponownie do wyrośnięcia na 15 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
- Chleb przed pieczenie posyp na górze mąką, przykryj folią aluminiową i piecz przez około 20 minut bez termoobiegu. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze przez około 15 minut.
Czas przygotowania: ok. 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: foremka keksówka, miska, garnek, łyżki, nóż.
Składniki:
• 350 g mąki pszennej typ 750
• 40 g świeżych drożdży
• 300 g maślanki lub kefiru
• 150 g mąki orkiszowej
• 1 łyżeczka cukru
• 1 i ½ łyżeczki soli
• 3 łyżki kwasu z kiszonej kapusty
• 100 g posiekanej kiszonej kapusty
• 40 g oleju + do wysmarowania formy



Smakuje idealnie z winem wiśniowym z Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments