Sposób przygotowania:
Farsz:
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Do pokrojonej cebuli dodaj sól i wyciśnij ją rękami, aż puści sok (namiar soku zlej).
Do odciśniętej cebuli dodaj mak i olej.
Gotowy farsz wstaw do lodówki (jeżeli przygotujesz go dzień wcześniej).
Jeżeli posiadasz pakowaczkę próżniową, to pokrój cebulę w kostkę, połącz z solą, makiem, olejem i zamknij próżniowo 3 razy.
Ciasto:
Mąkę przesiej, następnie połącz z solą.
Mleko podgrzej do temperatury 37 stopni, dodaj cukier, pokruszone drożdże oraz 2 łyżki mąki, wymieszaj i pozostaw rozczyn do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn wyrośnie, połącz go z pozostałą mąką, roztopionym, ostudzonym masłem i jajkiem.
Wyrabiaj ciasto, aż zacznie odstawać od rąk.
Jeżeli posiadasz termomix lub podobne urządzenie – mleko połącz z drożdżami, cukrem, podgrzej do 37 stopni, następnie dodaj mąkę, sól, jajko i roztopione masło, wyrabiaj na interwale około 3 minuty, następnie pozostaw do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość około 3 cm i wytnij szklanką kółka.
Wycięte kółka ułóż na pergaminie i posmaruj rozmąconym jajkiem.
Na środku każdego placuszka ułóż farsz wduszając go w ciasto.
Pozostaw do wyrośnięcia (ok. 5 minut) i piecz w temperaturze 180 stopni, aż do zrumienienia.
Czas przygotowania: Łatwy
Poziom trudności: 120 minut
Przygotuj: miski, deskę do krojenia, nóż, rondelek, wałek do ciasta, blaszkę do pieczenia, pergamin, ściereczkę bawełnianą
Składniki:
• 600 g mąki pszennej
• 330 ml mleka
• 50 g świeżych drożdży
• 1 jajko
• 60 g masła
• 2 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka cukru
Na farsz (farsz najlepiej przygotować dzień wcześniej lub co najmniej 3 godziny przed przygotowaniem cebularzy):
• 3 duże cebule
• 2 łyżki maku
• 1 łyżeczka soli
• 2 łyżki oleju

Smakuje idealnie z winem gruszkowym
Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments