Sposób przygotowania:

Farsz:

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Do pokrojonej cebuli dodaj sól i wyciśnij ją rękami, aż puści sok (namiar soku zlej).

Do odciśniętej cebuli dodaj mak i olej.

Gotowy farsz wstaw do lodówki (jeżeli przygotujesz go dzień wcześniej).

Jeżeli posiadasz pakowaczkę próżniową, to pokrój cebulę w kostkę, połącz z solą, makiem, olejem i zamknij próżniowo 3 razy.

Ciasto:

Mąkę przesiej, następnie połącz z solą.

Mleko podgrzej do temperatury 37 stopni, dodaj cukier, pokruszone drożdże oraz 2 łyżki mąki, wymieszaj i pozostaw rozczyn do wyrośnięcia.

Gdy rozczyn wyrośnie, połącz go z pozostałą mąką, roztopionym, ostudzonym masłem i jajkiem.

Wyrabiaj ciasto, aż zacznie odstawać od rąk.

Jeżeli posiadasz termomix lub podobne urządzenie – mleko połącz z drożdżami, cukrem, podgrzej do 37 stopni, następnie dodaj mąkę, sól, jajko i roztopione masło, wyrabiaj na interwale około 3 minuty, następnie pozostaw do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość około 3 cm i wytnij szklanką kółka.

Wycięte kółka ułóż na pergaminie i posmaruj rozmąconym jajkiem.

Na środku każdego placuszka ułóż farsz wduszając go w ciasto.

Pozostaw do wyrośnięcia (ok. 5 minut) i piecz w temperaturze 180 stopni, aż do zrumienienia.

Czas przygotowania: Łatwy
Poziom trudności: 120 minut
Przygotuj: miski, deskę do krojenia, nóż, rondelek, wałek do ciasta, blaszkę do pieczenia, pergamin, ściereczkę bawełnianą

Składniki:

• 600 g mąki pszennej
• 330 ml mleka
• 50 g świeżych drożdży
• 1 jajko
• 60 g masła
• 2 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka cukru

Na farsz (farsz najlepiej przygotować dzień wcześniej lub co najmniej 3 godziny przed przygotowaniem cebularzy):

• 3 duże cebule
• 2 łyżki maku
• 1 łyżeczka soli
• 2 łyżki oleju

 

Smakuje idealnie z winem gruszkowym
Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



    © 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved