Sposób przygotowania:

  1. Ocet ryżowy wymieszaj dokładnie z cukrem i zamarynuj w nim pokrojonego arbuza. Odstaw na minimum 15 minut.
  2. Buraki pokrój w cienkie plasterki i ułóż na talerzu. Ułóż na nich kapary, suszone pomidory i posyp wędzonym twarogiem.
  3. Arbuza odcedź z marynaty i rozłóż na carpaccio (marynaty nie wylewaj).
  4. Do marynaty, która pozostała z arbuza dodaj krem balsamiczny, czosnek, miód, odrobinę soli i oliwę z oliwek. Wszystko dobrze wymieszaj.
  5. Powstałym sosem polej carpaccio.
  6. Olej rozgrzej w rondelku tak, by się nie dymił. Kaszę partiami wsypuj do sitka i smaż w rozgrzanym oleju około 5-8 sekund na popcorn.
  7. Gotowym popcornem posyp carpaccio z buraka.

Czas przygotowania: około 30 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: garnki, deska do krojenia, noże, rondelek, miski, rózga, sitko metalowe.

Składniki:

• 2 gotowane buraki (można kupić już ugotowane)
• 3 łyżki pokrojonego w drobną kostkę arbuza
• 50 ml octu ryżowego
• 50 g cukru
• 1 łyżka kremu balsamicznego
• 1 posiekany w drobną kostkę ząbek czosnku
• 50 g wędzonego twarogu
• 2 łyżki surowej kaszy gryczanej
• Olej do smażenia
• 2 łyżki suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki
• 2 łyżki kaparów
• 1 łyżka miodu
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• Rukola do dekoracji

 

Smakuje idealnie z winem lekki agrest z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved