Sposób przygotowania:

Pierś z kaczki oczyść ze skóry oraz białych błon i włóż do miski. 

Następnie zasyp z obu stron solą wymieszaną z cukrem, czosnkiem i rozmarynem.

Zawiń w pergamin i zostaw w lodówce na trzy dni.

Po trzech dniach dobrze opłucz z soli i ziół pod zimną wodą oraz osusz na ręczniku papierowym.

Następnie powtórnie zawiń w pergamin i włóż do lodówki na 5 dni.

 Tak przygotowana pierś nadaje się już do krojenia.

Chipsy z kaszy gryczanej:

Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem czosnku tak, aby była miękka. 

Ugotowaną kaszę zblenduj. 

Następnie pastę z kaszy gryczanej rozprowadzać cienko na macie silikonowej do pieczenia i piecz w 120°C przez ok. 20 minut, aż powstaną chipsy.

 

Sałatka z mango i awokado:

Pokrojone w kostkę mango i awokado wymieszaj z posiekanym koperkiem, papryką chili, sosem sojowym, sokiem z pomarańczy. 

 

 Dopraw solą i cukrem.

 

Na koniec dodaj wycięte z jednej pomarańczy fileciki.

 

Sposób podania:

 Gotowe piersi pokrój w cienkie plastry carpaccio.

Podawaj z sałatką z mango i awokado oraz chipsami z kaszy gryczanej.

 

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: około 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: pergamin, miski, garnek, mate silikonową do pieczenia

Składniki:

• 1 pierś z kaczki
• 3 łyżki gruboziarnistej soli morskiej
• 3 łyżki cukru
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka suszonego rozmarynu

Składniki na chipsy:

• 200 g kaszy gryczanej
• sól do smaku
• 2 ząbki czosnku

Składniki na sałatkę z mango i awokado:

• 1 sztuka awokado pokrojonego w drobną kostkę
• 1 sztuka mango pokrojonego w drobną kostkę
• ½ łyżeczki świeżej papryki chili posiekanej w drobną kostkę
• 1 łyżka posiekanego koperku
• sok z 1 pomarańczy
• cukier brązowy do smaku
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 łyżeczka miodu gryczanego (może być inny)
• sól do smaku
• 1 pomarańcza

 

 

Smakuje idealnie z winem rose
Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY


© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved