Sposób przygotowania:
Pierś z kaczki oczyść ze skóry oraz białych błon i włóż do miski.
Następnie zasyp z obu stron solą wymieszaną z cukrem, czosnkiem i rozmarynem.
Zawiń w pergamin i zostaw w lodówce na trzy dni.
Po trzech dniach dobrze opłucz z soli i ziół pod zimną wodą oraz osusz na ręczniku papierowym.
Następnie powtórnie zawiń w pergamin i włóż do lodówki na 5 dni.
Tak przygotowana pierś nadaje się już do krojenia.
Chipsy z kaszy gryczanej:
Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem czosnku tak, aby była miękka.
Ugotowaną kaszę zblenduj.
Następnie pastę z kaszy gryczanej rozprowadzać cienko na macie silikonowej do pieczenia i piecz w 120°C przez ok. 20 minut, aż powstaną chipsy.
Sałatka z mango i awokado:
Pokrojone w kostkę mango i awokado wymieszaj z posiekanym koperkiem, papryką chili, sosem sojowym, sokiem z pomarańczy.
Dopraw solą i cukrem.
Na koniec dodaj wycięte z jednej pomarańczy fileciki.
Sposób podania:
Gotowe piersi pokrój w cienkie plastry carpaccio.
Podawaj z sałatką z mango i awokado oraz chipsami z kaszy gryczanej.

Autor: Marcin Sikora
Czas przygotowania: około 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: pergamin, miski, garnek, mate silikonową do pieczenia
Składniki:
• 1 pierś z kaczki
• 3 łyżki gruboziarnistej soli morskiej
• 3 łyżki cukru
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
Składniki na chipsy:
• 200 g kaszy gryczanej
• sól do smaku
• 2 ząbki czosnku
Składniki na sałatkę z mango i awokado:
• 1 sztuka awokado pokrojonego w drobną kostkę
• 1 sztuka mango pokrojonego w drobną kostkę
• ½ łyżeczki świeżej papryki chili posiekanej w drobną kostkę
• 1 łyżka posiekanego koperku
• sok z 1 pomarańczy
• cukier brązowy do smaku
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 łyżeczka miodu gryczanego (może być inny)
• sól do smaku
• 1 pomarańcza

Smakuje idealnie z winem rose
Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments