Sposób przygotowania farszu:

  1. Filet z kaczki wyluzuj ze skóry i błon. Następnie pokrój go w cienkie paski i zamarynuj w marynacie przygotowanej z 3 łyżek sosu sojowego, 1 łyżki miodu, 1 łyżki posiekanego imbiru, 1 łyżki soku z limonki, skórki z limonki, 1 ząbku czosnku, papryki chili i 3 łyżek sosu sezamowego. Odstaw na pół godziny.
  2. Do miski dodaj 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę miodu, łyżkę posiekanego imbiru, 2 łyżki oleju sezamowego, posiekany ząbek czosnku i posiekaną kolendrę. Wszystko wymieszaj.
  3. Do mieszanki dodaj pokrojone awokado i mango.
  4. Zamarynowaną kaczkę smaż na rozgrzanej patelni przez około 3-4 minuty. Ostudź ją, a następnie dodaj do zamarynowanego mango i awokado. Przed samym nadziewaniem bułeczek dodaj pokrojoną sałatę.

Sposób przygotowania bułeczek bao:

  1. W rondelku podgrzej mleko i wodę do temperatury 37 stopni, a następnie rozpuść w nich drożdże i cukier.
  2. Mieszankę dodaj do mąki. Kolejno dodaj jajko, olej i sól. Wszystko zagnieć i wyrób na jednolite ciasto, które następnie odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i powycinaj szklanką lub foremką kółka.
  4. Każde kółko posmaruj olejem. Składaj je na pół tak, by strona posmarowana olejem była w środku i delikatnie rozwałkuj.
  5. Tak przygotowane bułeczki pozostał na 15 minut do wyrośnięcia.
  6. W garnku do gotowania na parze zagotuj wodę i paruj pod przykryciem przez około 15-20 minut.
  7. Gotowe bułeczki nadziej przygotowanym wcześniej farszem z kaczki.

Czas przygotowania: około 180 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: waga kuchenna, miski, rondelek, garnek do gotowania na parze lub koszyczki bambusowe, wałek, łyżki, patelnia, ręcznik papierowy, tarka, noże, szklanka lub foremka do wycinania, deska do krojenia.

Składniki na farsz z kaczki:

• 200 g filetu z kaczki
• 5 łyżek sosu sojowego
• 2 ząbki posiekanego w drobną kostkę czosnku
• 2 łyżki miodu
• 5 łyżek oleju sezamowego
• 2 łyżki soku z limonki
• 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
• 1 łyżka pokrojonego w drobną kostkę świeżego imbiru
• ½ łyżeczki posiekanej w drobną kostkę papryczki chili
• 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
• 1 pokrojone w kostkę awokado
• 1 pokrojone w kostkę mango
• 30 g dowolnej sałaty (np. rzymskiej, rukoli, lodowej czy szpinaku)

Składniki na bułeczki:

• 500 g mąki pszennej
• 100 ml mleka
• 100 ml wody
• 50 g świeżych drożdży
• 3 łyżki oleju + do posmarowania
• 1 łyżeczka soli
• 1 jajko
• 1 łyżeczka cukru

 

Smakuje idealnie z winem lekka czerwona porzeczka z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved