Bruschetta ze szpinakiem suszonymi pomidorami i oscypkiem 

Składniki:

200 g mrożonego szpinaku  
2 ząbki czosnku  
100 g pokrojonej w kostkę cebuli
100 g pokrojonych suszonych pomidorów
½ łyżeczki gałki muszkatołowej  
sól i pierz biały do smaku 
50 ml śmietanki 30%
50 g masła 
oscypek lub rolada ustrzycka w plastrach do zapiekania 
pokrojona w kostkę bagietka wieloziarnista

 

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak rozmroź.
  2. Cebulę i czosnek zeszklij na maśle, dodaj rozmrożony szpinak i chwilę podsmaż.
  3. Do szpinaku dodaj pokrojone suszone pomidory, śmietankę, następnie chwilę podduś i dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem.
  4. Na pokrojone kromki bagietki wieloziarnistej ułóż farsz ze szpinaku, a na nim połóż pokrojone plastry oscypka lub rolady ustrzyckiej.
  5. Gotową bruschettę ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz w temp. 180 stopni, aż bagietka będzie chrupka (ok. 10 minut).

Bruschetta z konfiturą z buraczków i fetą

Składniki:

• 200 g tartego na drobnych oczkach buraka  
• 50 g żurawiny suszonej  
• 2 łyżki miodu gryczanego
• 2 łyżki soku malinowego
• 2 łyżki octu jabłkowego  
• 1 ząbek czosnku startego na tarce
• 50 g masła
• sól, cukier do smaku 
• 100 ml wino wiśniowego lub innego wina czerwonego
• 0,60 g posiekanych orzechów włoskich
• pokrojona w kromki bagietka pszenna 
• ser feta do zapiekania

 

Sposób przygotowania:

  1. Starte buraki karmelizuj przez chwilę na miodzie, następnie dodaj sok z malin, ocet, suszoną żurawinę oraz stary czosnek. 
  2. Całość podlej winem i zredukuj do uzyskania konsystencji konfitury.
  3. Pod koniec dodaj zimne masło. 
  4. Na pokrojone kromki pszennej bagietki ułóż konfiturę z buraczków i posyp orzechami oraz pokruszoną fetą.
  5. Gotową bruschettę ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz w temp. 180 stopni, aż bagietka będzie chrupka (ok. 10 minut). 

Autor: Marcin Sikora

 

Czas przygotowania: ok. 50 minut
Poziom trudności: średni 
Potrzebny sprzęt: tarka do warzyw, miski, deska do krojenia, głęboka patelnia lub rondelek, łyżki, nóż jarzyniak, blaszka do pieczenia, pergamin 

Smakuje idealnie z winem wiśnia lub czarna porzeczka z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY


© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved