Bruschetta ze szpinakiem suszonymi pomidorami i oscypkiem
Składniki:
• 200 g mrożonego szpinaku
• 2 ząbki czosnku
• 100 g pokrojonej w kostkę cebuli
• 100 g pokrojonych suszonych pomidorów
• ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
• sól i pierz biały do smaku
• 50 ml śmietanki 30%
• 50 g masła
• oscypek lub rolada ustrzycka w plastrach do zapiekania
• pokrojona w kostkę bagietka wieloziarnista
Sposób przygotowania:
- Szpinak rozmroź.
- Cebulę i czosnek zeszklij na maśle, dodaj rozmrożony szpinak i chwilę podsmaż.
- Do szpinaku dodaj pokrojone suszone pomidory, śmietankę, następnie chwilę podduś i dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem.
- Na pokrojone kromki bagietki wieloziarnistej ułóż farsz ze szpinaku, a na nim połóż pokrojone plastry oscypka lub rolady ustrzyckiej.
- Gotową bruschettę ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz w temp. 180 stopni, aż bagietka będzie chrupka (ok. 10 minut).
Bruschetta z konfiturą z buraczków i fetą
Składniki:
• 200 g tartego na drobnych oczkach buraka
• 50 g żurawiny suszonej
• 2 łyżki miodu gryczanego
• 2 łyżki soku malinowego
• 2 łyżki octu jabłkowego
• 1 ząbek czosnku startego na tarce
• 50 g masła
• sól, cukier do smaku
• 100 ml wino wiśniowego lub innego wina czerwonego
• 0,60 g posiekanych orzechów włoskich
• pokrojona w kromki bagietka pszenna
• ser feta do zapiekania
Sposób przygotowania:
- Starte buraki karmelizuj przez chwilę na miodzie, następnie dodaj sok z malin, ocet, suszoną żurawinę oraz stary czosnek.
- Całość podlej winem i zredukuj do uzyskania konsystencji konfitury.
- Pod koniec dodaj zimne masło.
- Na pokrojone kromki pszennej bagietki ułóż konfiturę z buraczków i posyp orzechami oraz pokruszoną fetą.
- Gotową bruschettę ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz w temp. 180 stopni, aż bagietka będzie chrupka (ok. 10 minut).
Autor: Marcin Sikora
Czas przygotowania: ok. 50 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: tarka do warzyw, miski, deska do krojenia, głęboka patelnia lub rondelek, łyżki, nóż jarzyniak, blaszka do pieczenia, pergamin



Smakuje idealnie z winem wiśnia lub czarna porzeczka z Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments