Sposób przygotowania:

  1. Boczek z cebulą i czosnkiem podsmaż na niewielkiej ilości smalcu lub oleju i wrzuć do garnka.
  2. Na tej samej patelni podsmaż pokrojone w kostkę mięso, kiełbasę i wrzuć wszystko do garnka.
  3.  Do garnka dodaj poszatkowaną słodką kapustę i duś przez ok. 10 minut.
  4. Do kapusty z mięsami dodaj grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, miód, śliwki, pokrojone jabłko, gruszkę, suszony lubczyk, kapustę kiszoną i wszystko razem wymieszaj.
  5.  Danie podlewaj wodą oraz czerwonym winem i duś przez ok. godzinę.
  6.  Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i duś przez kolejne 2 godziny (doprawiając do smaku solą i pieprzem).
  7. Warto po ugotowaniu włożyć bigos do naczynia żaroodpornego i piec przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: ok. 5 godzin
Poziom trudności:  średni
Przygotuj: garnek ok. 5 l, patelnia, miski, deska do krojenia, nóż do krojenia, łyżka drewniana do mieszania 

Składniki:

• 500 g pokrojonego mięsa wieprzowego z łopatki
• 500 g pokrojonego mięsa wołowego np. udźca
• 250 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
• 200 g pokrojonej w kostkę kiełbasy wędzonej
• 100 g cebuli pokrojonej w kostkę
• 40 g namoczonych, suszonych grzybów (pokrojonych w kostkę)
• 100 g pokrojonych w kostkę śliwek suszonych
• 2 kawałki suszonego jabłka (lub połowa jabłka pokrojona w kostkę)
• 2 kawałki suszonej gruszki (lub połowa gruszki pokrojona w kostkę)
• 1 kg kapusty białej
• 1 kg kapusty kiszonej
• 3 ząbki posiekanego czosnku
• 2 liście laurowe
• 3 ziarna ziela angielskiego
• 3 łyżki koncentratu pomidorowego
• olej lub smalec do smażenia
• ½ łyżeczki kminku mielonego
• czarny mielony pieprz do smaku
• 1 łyżeczka lubczyku suszonego
• sól do smaku
• 1 łyżeczka miodu
• 3 szklanki wody
• 100 ml wina wiśniowego lub innego wina czerwonego

 

Smakuje idealnie z winem wiśniowym

z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY


© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved