Sposób przygotowania:

  1. Wędzone żeberka podziel na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Dodaj obraną marchewkę, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Całość zalej zimną wodą i gotuj przez około godzinę.
  2. Umyj dokładnie młode ziemniaki w zimnej wodzie, a następnie pokrój w kostkę.
  3. Oddziel z botwinki buraczki i brzydkie liście. Buraczki obierz i pokrój w kostkę, a łodygi i liście posiekaj drobniej.
  4. Gotowy wywar przecedź przez sitko. Nie wyrzucaj warzyw. Pokrój je w kostkę i odstaw.
  5. Do przecedzonego wywaru włóż ziemniaki i gotuj je do miękkości.
  6. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj buraczki, botwinkę oraz ugotowane wcześniej warzywa. Doprowadź wywar do wrzenia i dodaj do smaku ocet, cukier, sól, pieprz oraz lubczyk. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
  7. Przełóż śmietanę do miski, dolej gorącego wywaru i wymieszaj. Następnie dodaj do zupy. Na koniec dodaj świeży posiekany koperek.

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: ok. 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: garnek, sitko, nóż, deska do krojenia, łyżki, miski.

Składniki:

• 600 g wędzonych żeberek
• 4 młode marchewki
• 2 korzenie pietruszki
• ½ korzenia selera
• 1 łyżka suszonego lubczyku
• 2 liście laurowe
• 3 ziarna ziela angielskiego
• 2 pęczki młodej botwinki z buraczkami
• 200 ml kwaśnej śmietany 18%
• 3 łyżki świeżego siekanego koperku
• 1 kg młodych ziemniaków
• Sól, cukier, ocet i pieprz do smaku

 

Smakuje idealnie z wiśniowym winem z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved