Sposób przygotowania:
- Mleko podgrzej do 37 stopni i rozpuść w nim drożdże.
- Masło rozpuść ze 100 g gorzkiej czekolady.
- Do przestudzonego mleka dodaj jajka, żółtka i ostudzone masło z czekoladą. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Mąkę połącz z cukrem pudrem, kakao, a następnie dodaj do mlecznej mieszanki. W kolejnym kroku dodaj rum, rodzynki, a następnie wyrób ciasto ręcznie lub robotem kuchennym.
- Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy do babki na wysokość 3/4. Poczekaj 10-15 minut do wyrośnięcia.
- Piecz w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku bez funkcji termoobiegu przez około 40-50 minut lub do suchego patyczka.
- Gotową babkę udekoruj polewą czekoladową lub lukrem.
Czas przygotowania: ok. 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: waga kuchenna, miski, nóż, łyżki, rondelek , forma do pieczenia babki , miarka kuchenna.
Składniki:
• 2 jajka
• 2 żółtka
• 100 g masła
• 150 g cukru pudru
• 200 g gorzkiej czekolady
• 200 ml mleka
• 420 g mąki pszennej
• 50 ml rumu lub rumu zapachowego
• 50 g świeżych drożdży
• 2 łyżki kakao
• 100 g pokrojonych w kostkę daktyli
• 100 g rodzynek

Smakuje idealnie z winem czarna porzeczka lub wiśnia z Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments