Sposób przygotowania:

  1. Mleko podgrzej do 37 stopni i rozpuść w nim drożdże.
  2. Masło rozpuść ze 100 g gorzkiej czekolady.
  3. Do przestudzonego mleka dodaj jajka, żółtka i ostudzone masło z czekoladą. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Mąkę połącz z cukrem pudrem, kakao, a następnie dodaj do mlecznej mieszanki. W kolejnym kroku dodaj rum, rodzynki, a następnie wyrób ciasto ręcznie lub robotem kuchennym.
  5. Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy do babki na wysokość 3/4. Poczekaj 10-15 minut do wyrośnięcia.
  6. Piecz w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku bez funkcji termoobiegu przez około 40-50 minut lub do suchego patyczka.
  7. Gotową babkę udekoruj polewą czekoladową lub lukrem.

Czas przygotowania: ok. 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: waga kuchenna, miski, nóż, łyżki, rondelek , forma do pieczenia babki , miarka kuchenna.

Składniki:

• 2 jajka
• 2 żółtka
• 100 g masła
• 150 g cukru pudru
• 200 g gorzkiej czekolady
• 200 ml mleka
• 420 g mąki pszennej
• 50 ml rumu lub rumu zapachowego
• 50 g świeżych drożdży
• 2 łyżki kakao
• 100 g pokrojonych w kostkę daktyli
• 100 g rodzynek

 

Smakuje idealnie z winem czarna porzeczka lub wiśnia z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved