Sposób wykonania Aranchini:

  1. Ugotuj ryż arborio w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Do ugotowanego kleistego i ostudzonego ryżu dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
  3. Z gotowej masy uformuj kulki. Następnie panieruj je w jajku, bułce tartej z płatkami kukurydzianymi.
  4. Gotowe aranchini smaż w głębokim, rozgrzanym tłuszczu na rumiano.

Sposób wykonania salsa pomidorowa:

  1. Wszystkie składniki połączą ze sobą w misce i dokładnie wymieszaj, doprawiając solą i pierzem do smaku.

 

Gotowe aranchi podawaj z salsa pomidorową i Winem Gruszka Musująca.

Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: garnki, deska do krojenia, łyżki, łyżka cedzakowa, tarka, miski, noże 

Składniki:

Składniki na Aranchini:

  • 200 g ryżu arborio
  • 50 g tartego sera parmezan
  • 50 g pomidorów suszonych w oleju (odsączone)
  • 1 szt. krojonej w kostkę gruszki
  • 40 g szynki parmeńskiej krojonej w drobną w kostkę
  • 20 g posiekanej rukoli
  • 60 g sera lazur pokrojonego w drobną kostkę
  • olej rzepakowy do smażenia

 

Panierka do Aranchini:

  • 2 szt. rozmąconego jajka
  • bułka tarta połączona z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi

 

Salsa pomidorowa:

  • 200 g pomidorów pelatti pokrojonych w kostkę
  • 50 g pomidorów suszonych w oleju (odsączone) pokrojonych w drobna kostkę
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 1 łyżka posiekanej, świeżej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano

 

Smakuje idealnie z winem musująca gruszka z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved