Z KRAINY WINA

Jabłecznik

Masło posiekaj razem z mąką, następnie dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Włóż ciasto do lodówki na 10 minut. Obierz jabłka, pokrój je w kostkę i podduś z cynamonem, rodzynkami oraz odrobiną wody, aż zmiękną. Białka na bezę ubij z octem i solą na pianę. Do... Czytaj więcej

Ciasto dyniowe

Olej połącz z cukrem i jajkami, następnie dokładnie utrzyj te składniki.  Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, sodą, imbirem, kardamonem i cynamonem. Całość zamieszaj, dodaj do utartej masy i ponownie wymieszaj.  Dodaj sok i skórkę z pomarańczy oraz startą dynię.... Czytaj więcej

Pierogi z bobem

Sposób przygotowania: Farsz: Bób wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj do miękkości. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju i wystudź. Miękki bób przemiel przez maszynkę lub rozdrobnij blenderem (my nie obieraliśmy bobu). Zmielony bób połącz z cebulką lub dodaj... Czytaj więcej

Twaróg roztoczański

Sposób przygotowania: Ser pokrusz do miski, następnie dodaj zioła oraz przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Zwilż ręce w wodzie i uformuj ser w krążki. Jeśli chcesz ser podać z barszczem białym, to najlepiej przygotuj go tydzień wcześniej i zwiń w gazę lub... Czytaj więcej


© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved