11 listopada to również urodziny patrona winiarzy – św. Marcina. W ten dzień, w naszej części Europy, prezentowane jest wino z tegorocznych zbiorów: Wino Świętomarcińskie!
Tradycja zapoczątkowana w Polsce w 2013 roku, przybyła do nas z czeskich Moraw, gdzie od wieków, w listopadzie pito świeżo wyprodukowane wino. To wspaniała okazja, by celebrować młody rocznik i uczcić zakończenie zbiorów.
Myśląc o młodym winie, pierwsze skojarzenia zabierają nas ku francuskiemu Beaujolais Nouveau czy włoskiemu Novello. Jednak do powyższego, bardzo klasycznego repertuaru dodałbym młode wina z podszczecińskich Baniewic – z Winnicy Turnau. Liczba mnoga w tym przypadku jest jak najbardziej uzasadniona. Producent wytwarza bowiem zarówno białe, jak i czerwone młode wina.
Pierwsze z nich to energiczny trunek z odmiany Solaris. Odznacza się cytrusowym charakterem i olbrzymią świeżością. Dominujące nuty pigwy i gruszki współgrają z rześkością grejpfruta i pięknymi aromatami kwiatów. Przyjemna, owocowa kwasowość została świetnie zrównoważona cukrem resztkowym. W smaku zaś pojawia się zielone jabłko oraz cytrusy.
Wino czerwone to z kolei 100% szczepu Rondo. Owocowe, delikatne, o przyjemnych aromatach czerwonych owoców. Dzięki ograniczonej do minimum maceracji na skórkach i krótkiej fermentacji, powstało lekkie wino o umiarkowanych taninach i bardzo owocowym charakterze. Czerwone Świętomarcińskie to idealny kompan dla gęsiny, która od 11 listopada staje się głównym bohaterem stołu.
Autor: Tomasz Potrzebowski
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments