11 listopada to również urodziny patrona winiarzy – św. Marcina. W ten dzień, w naszej części Europy, prezentowane jest wino z tegorocznych zbiorów: Wino Świętomarcińskie!

Tradycja zapoczątkowana w Polsce w 2013 roku, przybyła do nas z czeskich Moraw, gdzie od wieków, w listopadzie pito świeżo wyprodukowane wino. To wspaniała okazja, by celebrować młody rocznik i uczcić zakończenie zbiorów.

Myśląc o młodym winie, pierwsze skojarzenia zabierają nas ku francuskiemu Beaujolais Nouveau czy włoskiemu Novello. Jednak do powyższego, bardzo klasycznego repertuaru dodałbym młode wina z podszczecińskich Baniewic – z Winnicy Turnau. Liczba mnoga w tym przypadku jest jak najbardziej uzasadniona. Producent wytwarza bowiem zarówno białe, jak i czerwone młode wina.

Pierwsze z nich to energiczny trunek z odmiany Solaris. Odznacza się cytrusowym charakterem i olbrzymią świeżością. Dominujące nuty pigwy i gruszki współgrają z rześkością grejpfruta i pięknymi aromatami kwiatów. Przyjemna, owocowa kwasowość została świetnie zrównoważona cukrem resztkowym. W smaku zaś pojawia się zielone jabłko oraz cytrusy.

Wino czerwone to z kolei 100% szczepu Rondo. Owocowe, delikatne, o przyjemnych aromatach czerwonych owoców. Dzięki ograniczonej do minimum maceracji na skórkach i krótkiej fermentacji, powstało lekkie wino o umiarkowanych taninach i bardzo owocowym charakterze. Czerwone Świętomarcińskie to idealny kompan dla gęsiny, która od 11 listopada staje się głównym bohaterem stołu.

Autor: Tomasz Potrzebowski

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY


© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved