Moda na wegetarianizm trafiła do Polski już ładnych kilka lat temu i nic nie wskazuje na to, żeby miało się to zmienić – wręcz przeciwnie. Co za tym idzie, powstaje coraz więcej restauracji i barów serwujących kuchnię dla osób, które nie jedzą mięsa.

Czy każde wino jest wegańskie?

Wydawałoby się, że nie ma nic bardziej wegańskiego od wina. Ot przefermentowany sok z winogron. Jednak im bardziej zagłębimy się w proces winifikacji, tym bardziej przekonujemy się, że nie każde wino jest wegańskie. Wszystko za sprawą procesu klarowania wina. W trakcie tego etapu winiarze korzystają z białka jaj kurzych, żelatyny, kazeiny lub karuku – kleju z rybich pęcherzy. Wszystkie te produkty powodują, że weganie i wegetarianie nie mogą cieszyć się urokami płynącymi z degustacji takiego wina. Jest jednak dla nich ratunek – wina klarowane bentonitem – produktem pochodzącym z przetworzenia skały ilastej. 

Jak rozpoznać wegańskie wino?

Recepta jest jedna. Wina, które z czystym sumieniem mogą spożywać weganie i wegetarianie na etykiecie powinny mieć jedno z poniższych oznaczeń: suitable for vegetarians, certified vegan czy vegan friendly. Próżno na etykiecie szukać informacji o sposobie klarowania Waszego ulubionego wina. Coraz więcej marek wyciąga rękę w kierunku wegańskich i wegetariańskich konsumentów, np. w Centrum Wina zarówno na stronach internetowych oraz w katalogach produktowych znajduje się informacja o tym, które wina są idealne dla wegan.

Autor: Tomasz Potrzebowski

 

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved