Nic tak dobrze nie poprawia humoru jak pizza i kieliszek wina. Założę się, że bardzo wiele osób podpisze się pod taką tezą. Cudowne danie, które swoją prostotą podbiło świat, jest również idealnym towarzyszem dla wina. Jak dobrać wino do pizzy? Zachęcam do eksperymentów, bo trafnych połączeń jest naprawdę wiele.

 

Jak wybrać wino do pizzy?

Wybierając wino do pizzy, kieruję się dodatkami. Jeśli elementami pizzowej układanki są pomidory oraz mięso lub wędlina, prawie zawsze wybieram wino czerwone – lekkie, z ożywczą kwasowością, włoskie. To połączenie musi się udać! Rondo i Regent są tymi szczepami, które świetnie sprawdzają się w zestawie z kultowym włoskim plackiem. Warto również poszukać win ze szczepu Cabernet Cortis, Pinot Noir lub Zweigelt.

Kiedy podajemy białe wino do pizzy?

Gdy na stole pojawia się pizza bianco (bez pomidorów) oraz gdy decydujemy się na pizzę z owocami morza. W takiej konfiguracji świetnie odnajdzie się Johanniter lub aromatyczny Muscaris. Z międzynarodowych odmian winogron, dostępnych w polskich winnicach szczególnie polecam Rieslinga i Chardonnay. Ciekawym połączeniem z pizzą serową będzie wino gruszkowe z Winiarni Zamojskiej.

Mam nadzieję, że udało mi się zainspirować Was do łączenia pizzy z winem, a także pokazać, że istnieje alternatywa dla piwa, które zbyt często kojarzone jest z tym daniem.

Autor: Tomasz Potrzebowski

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



    © 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved