Wino i ser to jedno z najbardziej naturalnych połączeń kulinarnych. Przypomnijcie sobie, ile razy delektując się swoim ulubionym winem, podjadaliście też sery. Wydaje się, że oba te produkty są dla siebie stworzone! Nie wypada się z tą tezą nie zgodzić, jednak… jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach. Jak więc wybrać odpowiedni ser do wina?

Okazuje się, że połączenie wina i sera wcale nie jest takim łatwym zadaniem. Ogólna zasada mówi, że im bardziej intensywny w smaku i zapachu ser, tym bardziej wyraziste wino powinno mu towarzyszyć. Podążając za tą myślą możemy przyjąć, że do win białych i win różowych powinny pasować sery z porostem białej pleśni. Twarde, żółte sery lepiej będą komponowały się z winami o większej intensywności smaku i zawartości tanin – winami czerwonymi. Zaś sery z niebieską pleśnią są idealnym partnerem dla win słodkich.

Poniżej przedstawiam listę moich ulubionych połączeń sera z winem z Winiarni Zamojskiej!

Gorgonzola, Roquefort

– Winiarnia Zamojska Czarna Porzeczka

– Winiarnia Zamojska Wiśnia

Cheddar, Manchego

– Winiarnia Zamojska Gruszka

– Winiarnia Zamojska Czerwona Porzeczka

Parmezan

– Winiarnia Zamojska Czerwona Porzeczka

– Winiarnia Zamojska Wiśnia

Camembert, Brie

– Winiarnia Zamojska Gruszka

– Winiarnia Zamojska Rose

Ser kozi

– Winiarnia Zamojska Gruszka

Pamiętajcie, że przy idealnym połączeniu wina z serem tworzy się coś w rodzaju synergii, która wynosi obydwa produkty na wyższy poziom.

Łączcie wino z serem tak, by żaden składnik nie dominował – jeśli tak się stanie, lepiej szukać innej pary.

 

Autor: Tomasz Potrzebowski

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY


© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved