Wino i ser to jedno z najbardziej naturalnych połączeń kulinarnych. Przypomnijcie sobie, ile razy delektując się swoim ulubionym winem, podjadaliście też sery. Wydaje się, że oba te produkty są dla siebie stworzone! Nie wypada się z tą tezą nie zgodzić, jednak… jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach. Jak więc wybrać odpowiedni ser do wina?
Okazuje się, że połączenie wina i sera wcale nie jest takim łatwym zadaniem. Ogólna zasada mówi, że im bardziej intensywny w smaku i zapachu ser, tym bardziej wyraziste wino powinno mu towarzyszyć. Podążając za tą myślą możemy przyjąć, że do win białych i win różowych powinny pasować sery z porostem białej pleśni. Twarde, żółte sery lepiej będą komponowały się z winami o większej intensywności smaku i zawartości tanin – winami czerwonymi. Zaś sery z niebieską pleśnią są idealnym partnerem dla win słodkich.
Poniżej przedstawiam listę moich ulubionych połączeń sera z winem z Winiarni Zamojskiej!
Gorgonzola, Roquefort
– Winiarnia Zamojska Czarna Porzeczka
– Winiarnia Zamojska Wiśnia
Cheddar, Manchego
– Winiarnia Zamojska Gruszka
– Winiarnia Zamojska Czerwona Porzeczka
Parmezan
– Winiarnia Zamojska Czerwona Porzeczka
– Winiarnia Zamojska Wiśnia
Camembert, Brie
– Winiarnia Zamojska Gruszka
– Winiarnia Zamojska Rose
Ser kozi
– Winiarnia Zamojska Gruszka
Pamiętajcie, że przy idealnym połączeniu wina z serem tworzy się coś w rodzaju synergii, która wynosi obydwa produkty na wyższy poziom.
Łączcie wino z serem tak, by żaden składnik nie dominował – jeśli tak się stanie, lepiej szukać innej pary.
Autor: Tomasz Potrzebowski
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments