Winiarnia Zamojska

Żołądki drobiowe w sosie paprykowo-czosnkowym

Czas przygotowania: około 150 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: garnek z pokrywką, sitko, łyżki, deska do krojenia, nóż, łyżki, blender.

Składniki:

  • 600 g żołądków drobiowych lub indyczych
  • 300 g pokrojonej w kostkę cebuli
  • 6 ząbków czosnku pokrojonych w drobną kostkę
  • 1 kostka masła
  • 5 łyżek słodkiej papryki
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • Czarny pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Żołądki opłukaj i przekrój na łączeniu na pół.
  2. Przełóż żołądki do garnka, dodaj cebulę, czosnek i masło.
  3. Przykryj garnek i przez ok. 10 minut duś. Następnie dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz wodę, by żołądki były zakryte.
  4. Przykryj garnek ponownie i duś do momentu aż żołądki będą miękkie.
  5. Wyjmij żołądki, a płyn, w którym były duszone, zmiksuj blenderem.
  6. Do zmiksowanego płynu ponownie włóż żołądki oraz dodaj słodką paprykę, suszony lubczyk, majeranek i duś bez przykrycia do czasu aż sos się zagęści.
  7. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku, a na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem czarna porzeczka z Winiarni Zamojskiej.

czarna porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.