Winiarnia Zamojska

Pierogi lubczykowe z pieczona kaczką i duszonym rabarbarem

Ilość: 40 szt.
Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: wałek, sitko, garnek, miski

Składniki:

    Składniki na ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • sól do smaku
  • 1 łyżka lubczyku suszonego
  • 1 łyżka śmietany 18%
    Składniki na farsz:
  • 1 szt. świeżej kaczki (ok. 2,5 kg)
  • 200 g cebuli pokrojonej w kostkę
  • 3 ząbki świeżego czosnku
  • majeranek do smaku
  • 150 g suszonej żurawiny
  • sól do smaku
  • sok z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
  • olej do smażenia
    Składniki na duszony rabarbar:
  • 250 g rabarbaru obranego pokrojonego w kostkę (poza sezonem zamiast rabarbaru można użyć suszonych lub mrożonych śliwek)
  • 150 ml wina gruszkowego
  • cukier do smaku
  • 100 g zimnego masła

Sposób przygotowania:

    Farsz:
  1. Do blendera wrzuć 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę soli, świeży sok z pomarańczy i miksuj, aż uzyskasz konsystencję gładkiej pasty, następnie dodaj majeranek.
  2. Tak przygotowaną marynatą natrzyj dokładnie kaczkę i pozostawić na minimum 3 godziny w lodówce.
  3. Następnie kaczkę włóż do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem (możesz nakryć kaczkę folią aluminiową) w 160° C przez ok. 2,5 godziny.
  4. Po upływie tego czasu kaczkę odkryj i piecz jeszcze przez ok. 20 minut.
  5. Mięso z upieczonej kaczki oddziel od kości i zmiel w maszynce przez sitko pasztetowe.
  6. Do zmielonej kaczki dodaj podsmażoną cebulkę oraz suszoną żurawinę, majeranek, sól i pieprz do smaku.
    Ciasto:
  1. Mąkę przesiej przez sito, dodaj resztę składników i zagnieć ciasto.
  2. Tak przygotowane ciasto odłóż pod przykryciem na ok.10 minut, aby odpoczęło.
  3. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,03 cm i wykrój szklanką kółka.
  4. Następnie ułóż farsz i ulep pierogi.
  5. Pierogi ugotuj w osolonej wodzie.
    Duszony rabarbar:
  1. Na rozgrzaną patelnię wsyp dwie łyżki cukru, dodaj rabarbar i karmelizuj, aż cukier się rozpuści.
  2. Dodaj wino gruszkowe i duś do momentu, aż płyn zredukuje się o połowę.
  3. Zdejmij z ognia i dodaj zimne masło, które zagęści sos.
  4. Gotowe pierogi podawaj z duszonym rabarbarem i kieliszkiem wina gruszkowego.
Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem czarna porzeczka Winiarni Zamojskiej.

czarna porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.