Winiarnia Zamojska

Naleśniki gryczane ze szpinakiem, kozim serem, kurkami i syropem klonowym

Ilość: 5 porcji
Czas przygotowania: około 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: mikser lub rózgę, blachę do pieczenia, miski, patelnię

Składniki:

  • 100 g mąki gryczanej
  • 2 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
  • sól do smaku
  • 300 ml mleka
  • 30 g roztopionego masła lub oleju
  • jajko
  •  

    Składniki na nadzienie:
  • 500 g mrożonych liści szpinaku
  • 300 g kurek (świeżych lub mrożonych)
  • 200 g pokrojonej w kostkę cebuli
  • 3 ząbki czosnku (posiekanego)
  • 200 g koziego sera pokrojonego w kostkę
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • syrop klonowy do polania naleśników
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlej mleko.
  2. Dodaj mąkę, jajko, roztopione masło lub olej oraz szczyptę soli.
  3. Wszystko wymieszaj rózgą lub mikserem na gładką masę.
  4. Gdy wszystkie składniki będą już połączone, dodaj ugotowaną kaszę.
  5. Tak przygotowane ciasto odstaw na 50 minut.
  6. Następnie usmaż naleśniki na rozgrzanej, natłuszczonej patelni tak, aby z obu stron były rumiane.
  7.  

    Nadzienie:
  8. Cebule i czosnek zeszklij na maśle.
  9. Dodaj kurki i chwilę podsmaż, następnie dodaj rozmrożony szpinak, śmietankę 30% i połowę pokrojonego koziego sera.
  10. Duś, aż śmietanka się zredukuje.
  11. Na koniec dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
  12.  

    Formowanie naleśników:
  13. Na każdy naleśnik połóż nadzienie i zwiń w rulon.
  14. Na wierzchu ułóż pozostały kozi ser i zapiecz w rozgrzanym piekarniku (w temperaturze 180°C), aż ser się rozpuści i zrumieni.
  15. Naleśniki przed podaniem polej syropem klonowym.
  16.  

    Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem o smaku czerwonej porzeczki Winiarni Zamojskiej.

czerwonej porzeczki
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.