Winiarnia Zamojska

Hryczanyki z duszonymi kurkami i śliwkami (kotlety z kaszy gryczanej z mięsem mielonym)

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: garnki, patelnia, naczynie żaroodporne, deska do krojenia, miski, łopatka

Składniki:

    Składniki:
  • mięso mielone 500 g
  • kasza gryczana ugotowana na 80 % 300 g
  • natka z pietruszki siekana 3 łyżki
  • jajka 2 szt.
  • bułka tarta lub panierka panco do panierowania
  • cebula krojona w kostkę 150 g
  • olej do smażenia
  • masło 3 łyżki
  • cebula krojona w piórka 200 g
  • śliwki węgierki krojone na pół 10 szt.
  • czosnek świeży 2 ząbki
  • czosnek suszony 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • lubczyk suszony 1 łyżka
  • kurki świeże 200 g
  • cukier do smaku
  • wino agrestowe 80 ml

Sposób przygotowania:

  1. do miski przełożyć mięso mielone, kasze gryczaną, jajka, 2 łyżki natki pietruszki, pokrojoną w kostkę i zeszkloną na oleju cebulę, 80 g posiekanych w kostkę, oczyszczonych kurek, suszony lubczyk
  2. całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym czosnkiem
  3. wyrabiamy masę
  4. z gotowej masy formujemy kotlety panierujemy i smażymy na oleju
  5. na patelni rozpuść 2 łyżki masła dodaj posiekany czosnek oraz cebulę (piórka) i zeszklij, dodaj pokrojone kurki, i śliwki. Całość dopraw do smaku solą i podlej winem. Dodaj odrobinę cukru i zredukuj płyn o połowę.
  6. pod koniec zdejmij z ognia, dodaj łyżkę zimnego masła oraz 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki
  7. całość przełóż do naczynia żaroodpornego razem z kotletami i zapiecz w 160 stopniach przez 10 minut

Kotlety podawaj z winem czarna porzeczka Winiarnia Zamojska

porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.