Winiarnia Zamojska

Pstrąg łososiowy z duszonymi warzywami, białą kapustą z grzybami i brukselką

Czas przygotowania: około 80 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: garnki, deska do krojenia, patelnia grillowa, noże, łyżki, deska do krojenia, łopatka, waga kuchenna
Pasujące wino: Czerwona porzeczka Winiarnia Zamojska

Składniki:

  • pstrąg łososiowy filet 500 g
  • kapusta biała szatkowana 400 g
  • marchewka obrana 150 g
  • pietruszka korzeń obrana 150 g
  • por 100 g (biała część)
  • cebula krojona w kostkę 150 g
  • czosnek posiekany 3 ząbki
  • borowik kostka (może być mrożony) 250 g
  • pieczarki krojone w średnią kostkę 100 g
  • brukselka świeża, krojona na ćwiartki 12 szt. całych
  • cynamon mielony 1/2 łyżeczki
  • przecier pomidorowy 3 łyżki
  • cukier do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz biały do smaku
  • wino czerwona porzeczka 150 ml
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • majeranek suszony 1/2 łyżki
  • lubczyk suszony 1/2 łyżki
  • masło zimne 1 łyżka
  • śmietanka 31% 200 ml
  • olej do smażenia
  • natka z pietruszki posiekana 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa mielona 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Pstrąga łososiowego oskórować, wyjąć ości jeśli są i podzielić na porcje
  2. każdą porcję delikatnie posolić i delikatnie doprawić cukrem oraz białym pieprzem, po czym odstawić do lodówki
  3. marchewkę, pietruszkę, pora pokroić w słomkę
  4. do garnka wsypać łyżkę cukru, dodać pokrojone warzywa i chwile karmelizować, następnie dodać wino z czerwonej porzeczki dusić na małym ogniu, aż warzywa będą na 80% miękkie, dodać przecier pomidorowy i doprawić solą, pieprzem, cynamonem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny
  5. na koniec dodać 1 łyżkę zimnego masła i 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki
  6. w drugim garnku rozgrzej olej dodaj posiekaną cebulę i czosnek i zeszklij, gdy czosnek i cebula są zeszklone dodaj borowiki i pieczarki - chwile przesmaż, następnie dodaj pokrojoną brukselkę i kapustę - znów chwilę przesmaż, następnie dodaj odrobinę wody i śmietankę 30% duś na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka, na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, suszonym lubczykiem i majerankiem.
  7. zamarynowanego pstrąga grilluj na patelni przez około 2-3 minuty z każdej strony podawaj na kapuście z grzybami na rybie układając duszone warzywa.

Najlepiej smakuje z winem czerwona porzeczka z Winiarni Zamojskiej

porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.