Winiarnia Zamojska

Burger z wołowiną, papryczką jalapeno, szpinakiem oraz kiełkami

Czas przygotowania: około 45 minut
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 750 g polędwicy wołowej w kawałku lub rostbefu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 mini bułeczek do burgerów
  • 1 dojrzale awokado
  • sok z limonki
  • 60 g boczku w cienkich plasterkach
  • 40 g liści szpinaku
  • 2 papryczki jalapeno
  • 1 papryczka chili
  • 20 g kiełków fasoli
  • 20 g kiełków kapusty czerwonej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska
  • pieprz czarny, świeżo mielony

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Mięso (w temperaturze pokojowej) umyć, osuszyć i natrzeć pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso przewiązać sznurkiem do pieczenia.
  2. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i obsmażyć mięso z dwóch stron – po 4 min. z każdej. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez ok. 15 min. Wyjąć w piekarnika, owinąć folią aluminiową i odstawić na 10 min. Po tym czasie odwinąć, doprawić solą i pokroić w plasterki.
  3. Awokado przekroić, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ. Miąższ rozgnieść widelcem, dodać sok z limonki do smaku oraz sól. Liście szpinaku umyć i osuszyć. Plasterki boczku smażyć na patelni z obu stron na zloty kolor.
  4. Papryczki jalapeno pokroić w pierścienie. Chili umyć, usunąć łodygę oraz nasiona i drobno posiekać. Posiekaną papryczkę chili połączyć z oliwą, sokiem z cytryny oraz solą.
  5. Bułki przekroić i grillować na złoty kolor. Na spód bułeczki ułożyć liście szpinaku, plasterki wołowiny i polać dressingiem z chili, kolejno układać papryczki jalapeno, pastę z awokado, plasterki boczku oraz kiełki. Nakryć drugą częścią bułki i podawać.

Smakuje idealnie z winem wiśniowym Winiarni Zamojskiej.

wisnia
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.